Kombucha este o bautura fermentata facuta cu ceai, zahar, bacterii si drojdie. Se spune ca ajuta la imbunatatirea sanatatii, de la probleme digestive la cancer, dar ce spune stiinta despre asta?
Dovezile pentru efectele sale asupra sanatatii sunt limitate si numai proprietatile sale antioxidante si antimicrobiene au o baza bine stabilita. Este un aliment viu, adica un aliment bogat in probiotice si, desi beneficiile tulpinilor sale nu sunt inca bine descrise, contine bacterii de acid lactic care pot avea o functie probiotica. Poti vedea mai multe produse in acest magazin online.
Din cele mai vechi timpuri, numeroase culturi au dezvoltat alimente bazate pe fermentatie pentru a produce noi produse si pentru a-si creste durabilitatea, unele cum ar fi iaurtul si laptele, vinul, berea, varza murata, castravetii fermentati sunt exemple ale primelor alimente procesate consumate de umanitate.
Kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ceai de ciuperci”, desi stratul care acopera lichidul este format din bacterii si drojdie, nu ciuperci.
Kombucha isi are originea in China in urma cu aproximativ doua mii de ani, iar popularitatea sa a crescut ca o sursa importanta de microorganisme vii cu presupuse beneficii pentru sanatate, inclusiv:
- Imbunatateste digestia si scade inflamatia.
2. Este o sursa de polifenoli, compusi bioactivi care functioneaza ca antioxidanti puternici, substante care protejeaza celulele.
3. Bautura antibacteriana si antifungica. In timpul fermentatiei kombucha, se produce acid acetic (de asemenea abundent in otet) care ataca microorganisme potential daunatoare, cum ar fi bacteriile E-coli si ciuperca candida.
4. In studiile de sobolan, s-a demonstrat ca bautul de kombucha in mod regulat poate reduce leziuni hepatice cauzate de utilizarea de substante toxice.
5. Aceste beneficii au fost testate in kombucha preparat cu ceai negru sau ceai verde.
De luat in considerare…
Pregatirea kombucha de casa nu este atat de simpla pe cat pare. Este necesar sa nu o suprafermentati si sa mentineti un control sanitar bun, deoarece aceasta bautura este foarte susceptibila la contaminare. Pe de alta parte, au existat cazuri de otravire cu plumb la prepararea in recipiente ceramice care nu sunt potrivite pentru prelucrare. Recomandarea este de a folosi sticla.
Alimentele si bauturile fermentate sunt, de obicei, produse sigure si benefice pentru sanatate, dar – ca orice alt aliment – nu este recomandabil sa le consumam in exces, pe langa importanta adaugata a faptului ca kombucha este bogata in zaharuri, de unde si importanta consumului lor cu moderatie si includerea diferitelor surse de fermentat (iaurt, kefir etc.) in dieta zilnica.
Kombucha contine fitochimicale sau fitonutrienti care au proprietati antimicrobiene si antioxidante. Studiile la animale au aratat ca acesti antioxidanti pot promova functia hepatica si renala sanatoasa si pot reduce complicatiile diabetice. Se cunoastea deja faptul ca, Kombucha este un produs benefic pentru organism dar care totodata, trebuie consumat cu moderatie si precautie. ACesta este indicat de cele mai multe ori pentru regarea tranzitului intestinal si pentru reducerea colesterolului marit. Este un produs natural ce poate fi adaugat in dieta, inclusiv pentru persoanele ce se lupta cu greutate in plus.