Sfaturi utile pentru întreținerea lanțului cu role

Prin prelungirea duratei de viață a lanțului cu role din aplicația ta, poți reduce cheltuielile cu piesele de schimb și timpii morți. Pentru asta, trebuie să știi cum să le întreții, iar noi ți-am pregătit o scurtă listă cu sfaturi utile pentru a menține o rulare lină și eficientă a lanțurilor cu role.

Tensiunea și alinierea

Una din cauzele cele mai frevente ale defecțiunii premature ale lanțulrilor cu role este tensiunea și alinierea necorespunzătoare. Prea multă tensiune poate pune presiune pe sistemul de propulsie și pe pinioane, în timp ce prea puțină tensiune poate cauza alunecarea și deterioararea lanțului și a pinioanelor. Nealinierea poate provoca uzura rapidă a tuturor componentelor și poate crește nivelul de energie produsă. Este bine să calculezi corect tensiunea și alinierea încă de la instalarea inițială și să efectuezi regulat reglajele necesare.

Lubrifiază inteligent

Asta înseamnă să nu-ți ungi lanțul cu role cu orice lubrifiant industrial pe care-l apuci de pe raft și cu asta, basta, ci  ar fi bine să iei în considerare câteva aspecte importante înainte de lubrifierea lanțului:

Frecvența: cât de des și ce cantitate de lubrifiant ar trebui aplicată, conform specificațiilor?

Tipul: de ce lubrifianți ai nevoie? Uleiuri minerale? Grăsimi alimentare? Sau grăsimi rezistente la temperaturi ridicate? Factorii precum viteza sistemului de acționare și mediul determină cea mai inteligentă și mai sigură alegere a lubrifiantului.

Metoda: și aici, viteza sistemului de acționare poate determina dacă lubrifierea va fi aplicată manual sau prin jet de curgere, picurare sau lubrifiere pe disc.

Ungerea înseamnă mult mai mult decât o simplă reducere a fricțiunii, uzurii și zgomotului, aceasta acționează, de asemenea, ca o pernă de amortizare a impactului încărcăturii. Așadar, dacă lubrifiezi inteligent, poți crește durata de viață a lanțului tău cu role.

Alege piesele potrivite

Pentru a înlocui de mai puține ori piesele și pentru a avea mai puțini timpi morți, e recomandat ca, cel puțin la început, să investești în piese de o calitate superioară. Piesele fabricate pentru o duritate ridicată a suprafeței au mai multe șanse să reziste la uzură. La fel, lanțul tratat termic în mod corespunzător, are durabilitate mai mare și rezistă mai bine la uzură. Nu în utlimul rând, un lanț care a fost preîncărcat, dispune de o capacitate de întindere redusă, prevenind astfel problemele de uzură și eficiență.

Creează-ți un program de mentenanță (și respectă-l)

Toate aceste recomandări, alături de alte sarcini, ar trebui să figureze într-un program de mentenanță, pe care să-l respecți cu strictețe. Ideal ar fi să stabilești împreună cu managerul de mentenanță și cu echipa ta de întreținere, care dintre sarcini trebuie îndeplinite săptămânal, lunar, trimestrial sau anual, fie vorba de inspectarea pieselor pentru uzură sau de testarea tensiunii și a nivelului de lubrifiere.

Next Post

Cum să îi pregătești mamei tale o surpriză de ziua ei? Sfaturi de la specialiști

Cu siguranță mama ta este o persoană importantă pentru tine, iar de ziua ei îţi dorești să o faci cea mai fericită. Este foarte simplu să realizezi asta cu flori și cadouri online, dacă urmezi sfaturile de mai jos. Specialiștii de la OK Flora vin cu o serie de idei […]

You May Like

Subscribe US Now