Când să alegeți rulmenți din oțel inoxidabil?

În industria rulmenților se utilizează diferite tipuri de materiale pentru a produce diferitele componente ale rulmenților. Materialele rulmentului sunt prelucrate pentru a obține proprietățile dorite în scopul de a maximiza performanța rulmentului și durata de viață a acestuia. Atunci când vorbim despre materialele folosite pentru fabricarea diferitelor tipuri de rulmenți, acestea diferă în funcție de aplicațiile și condițiile sau mediul de lucru, unele materiale fiind mai potrivite pentru anumite situații decât pentru altele.

Astfel, matrialele folosite la fabricarea rulmenților și componentelor acestora sunt: oțelul carbon, oțelurile aliate, oțelul inoxidabil, plasticul sau ceramica.

Dintre toate materialele, oțelul carbon (sau oțelul cromat cu conținut ridicat de carbon) este cel mai frecvent utilizat la fabricarea de rulmenți. Unul din avantajele acestuia include nivelul de zgomot ușor mai redus decât cel al oțelului inoxidabil. În plus, duritatea acestuia îi conferă o capacitate de încărcare mai bună decât în cazul rulmenților din oțel inoxidabil. De aici rezultă că durata de viață a rulmenților din oțel cromat este mai mare decât cea a rulmenților din oțel inoxidabil de grad 440, fiind cea mai bună alegere pentru majoritatea aplicațiilor

Cu toate acestea, există unele situații în care veți avea nevoie de o soluție alternativă pentru a vă proteja piesele de anumite condiții de lucru sau de anumiți factori nocivi, pentru a îndeplini standardele de performanță. Oțelul inoxidabil este una dintre aceste soluții.

Rulmenți din oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este utilizat pentru fabricarea componentelor rulmenților în multe cazuri, în principal deoarece este mai rezistent la coroziune și rezistă mai bine în condiții de temperaturi ridicate.

Chiar dacă oțelul inoxidabil poate fi mai scump decât celelalte metale, acesta oferă unele avantaje cheie pentru anumite situații. Iată care sunt principalele avantaje ale oțelului inoxidabil, atunci când este folosit ca material pentru fabricarea rulmenților:

Rezistența la coroziune este un beneficiu cheie pentru o mare varietate de aplicații, în special pentru cele care necesită piese de calitate alimentară sau condiții de cameră curată. Rezistența la coroziune a oțelului inoxidabil se datorează conținutului mai mare de crom (între 10-20%), și adaosului de nichel. Atunci când un oțel conține peste 11% crom, este de 200 ori mai rezistent la coroziune (ruginire) decât oțelurile care nu conțin crom. Cromul reacționează în mod spontan cu oxigenul de la suprafață pentru a forma un strat de oxid de crom, creând un film subțire, protector.

Rezistența la coroziune poate contribui la prelungirea ciclului de viață a rulmenților dvs. dacă sunt folosiți în aplicații unde există apă sau alte substanțe care induc rugina.

Un alt avantaj al oțelului inoxidabil este că prezintă o rezistență chimică mai mare decât unele opțiuni standard. Această rezistență este esențială pentru orice aplicații care implică folosirea de substanțe chimice dure și alte substanțe care ar putea consuma rulmenții. În plus, combinația de apă și rezistență chimică face din oțelul inoxidabil o soluție ideală pentru aplicații care suferă spălări regulate.

Un alt motiv pentru care ați putea opta pentru un rulment din oțel inoxidabil este rezistența acestuia în condiţii de temperaturi extrem de variate (de exemplu, din industria alimentară): nu este alterat de încălziri, răciri sau congelări. Oțelul inoxidabil are o stabilitate mai mare la temperaturi ridicate, ceea ce vă poate ajuta mai mult la mențineținerea standardelor de performanță și la prelungirea duratei de viață a pieselor, decât dacă ați opta pentru un material standard din oțel. În comparație cu rulmenții din oțel cromat, a căror capacitate de încărcare scade rapid la temperaturi de peste 150 °C, rulmenții din oțel inoxidabil pot face față la temperaturi de până la 300 °C, cu lubrifiantul potrivit.

În concluzie, deoarece cea mai semnificativă diferență dintre oțelul inoxidabil și oțelul carbon este rezistența la rugină și coroziune (datorită conținutului de crom al oțelului inoxidabil) a acestuia, oțelul inoxidabil este materialul ideal pentru fabricarea rulmenților folosiți pentru mediile corozive. Deci, pentru aplicațiile cu expunere la aer, substanțe corozive sau apă se recomandă să se profite de rezistența naturală la coroziune a oțelului inoxidabil.

Next Post

Cum sa alegi o firma de mutari mobila?

Sa te muti nu este foarte usor si este o procedura care implica foarte mult stres. Drept urmare trebuie sa te asiguri ca faci o alegere corecta atunci cand vine vorba despre firma de mutari mobila cu care vei colabora. Este important sa te asiguri ca sunt profesionisit si ca […]

You May Like

Subscribe US Now